Antroewa - Solanum macrocarpum of Afrikaanse aubergine

Antroewa is met zijn grote glanzende donkergroene bladeren en zijn witte tot licht groen of licht bruin gekleurde ronde vruchten, afkomstig uit Afrika en later terechtgekomen in Suriname. Het is een licht gekleurde vrucht waar de kelkbladeren meestal nog omheen zitten. De vrucht ter grootte van een flinke tomaat is in onrijpe toestand gebroken wit en in rijpe toestand oranjegeel of bruingeel met een gebarsten schil. Het product wordt hier in onrijpe toestand met de kelkbladen en een klein steeltje eraan ingevoerd Trouwens ook in Suriname worden ze meestal in deze toestand geoogst. Men haalt de steel en kelkbladeren eraf en snijdt hem in vier of meerdere partjes, Hierna worden de partjes met schil en al gaar gestoofd. Smaakt net zoals de boulanger (aubergine) bitter.

Ik zaai de hier gekochte zaden of de uit Suriname toegezonden zaden meestal voor op een zogenaamd warmtematje. Omstreeks april mei wordt begonnen met de opkweek in huis bij een temperatuur van 20°C. De plantjes worden enige malen in potjes verspeend.

Na ruim anderhalve maand plant men ze bijvoorbeeld in een koude kas op ruim een halve meter afstand uit. Houdt per plant ongeveer vier stengels aan.

Wanneer ik de planten in de kas zet komt het probleem van de vruchtzetting. Naast handmatige bestuiving bevorder ik de vruchtzetting met behulp van Tomatone. Hierdoor lukte het me om gemiddeld 2 á 3 vruchten per plant te krijgen. Jammer genoeg is dit groeimiddel nu uit de handel. Vroeger werd deze vloeistof gebruikt voor de vruchtzetting van kastomaten. Maar door het inzetten van insecten is dit middel steeds moeilijker verkrijgbaar.De oorzaak is verbeterde teeltmethoden bij kastomaten. Wel kan handmatig bevruchten dit gedeeltelijk vervangen.