Dagoeblad - Ipomea aquatica

Dagoeblad - Ipomea aquatica

Dagoeblad heeft een holle stengel met smalle pijlvormige bladeren en is vermoedelijk afkomstig uit de moerassige gebieden van Zuidoost Azië. Naast de watervariëteit is er ook een landvariëteit, die minder holle stengels heeft. Het blad wordt gekookt als spinazie, maar kan ook rauw gegeten worden. Het smaakt naar spinazie, maar is echter zachter en fijner van smaak.
In onze landen kan men het makkelijk uit zaad opkweken, maar voor een behoorlijke groei is een warmte van boven de 25 graden nodig. Vanaf half april tot eind juli kan men het onder plat glas ter plaatse zaaien. Of men kan het eerder in huis voorzaaien en later onder glas uitplanten. Wel heet deze groente veel water nodig. Men kan het beste op rijen zaaien en zowel tussen de rijen als de afstand in de rij ongeveer 20 centimeter aanhouden.

Als men regelmatig wil oogsten dient men de bladeren niet te laag af te snijden. Echter in Suriname wordt de plant vermeerderd door stekken .Maar ook verzameld men het daar uit diverse sloten en plassen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb