Boulanger - Solanum melongena

Boulanger - Solanum melongena


In plaats van Aubergine wordt de algemene Creoolse naam Boulanger gebruikt. Men ziet in Suriname veel vruchten van het Boulangertype, waartoe ook de afgebeelde Pintung long behoort. Dit gewas heeft doorgaans langgerekte paars- of groenachtige vrucht en is afkomstig uit tropisch Azië. De vrucht, waarvan het vruchtvlees zachter is dan de eivormige aubergine wordt geschild en in blokjes gesneden en daarna gestoofd, gekookt of gebakken gegeten. Men kan de vrucht ook heel laten en gevuld bereiden. Ook rauw in salade is deze bruikbaar.

Om strikt persoonlijke redenen heb ik onderscheid gemaakt tussen aubergine en boulanger. Onder de laatste versta ik de langwerpige tropische soort.( bijvoorbeeld Surinaamse paarse). De laatstgenoemde teel ik onder glas en de eerstgenoemde buiten. Beiden zaai ik in januari thuis uit.t.

Men kweekt de planten omstreeks eind april-begin mei bij een temperatuur in de kas of binnenshuis op. Door middel van een warmtematje wordt de temperatuur op 20°C gehouden. Dit laatste biedt de meeste zekerheid. Zodra de plantjes enkele blaadjes hebben verspeend men ze. Begin mei plant men ze uit in de koude kas of onder platglas. Ter bevordering van de bevruchting kan men het eerder genoemde groeimiddel Tomatone gebruiken. Let wel de zaden zijn dan wel onvruchtbaar. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb